Σχολική και Κοινωνική Ζωή: Επίσκεψη σ' ένα εργαστήρι κεραμικής

   Την άνοιξη του 2015, στο πλαίσιο των βιωματικών δράσεων με γενικό τίτλο «Σχολική και Κοινωνική Ζωή», τα τμήματα Α1 και Α2 του Γυμνασίου Αγρού επισκεφθήκαμε το εργαστήρι κεραμικής του Κώστα Πανάρετου και της συζύγου του Κλειώς Brenner, για να γνωρίσουμε μία παραδοσιακή τέχνη του τόπου μας, την αγγειοπλαστική, της οποίας οι ρίζες χάνονται στα βάθη του χρόνου.  
   ΟΙ δύο καλλιτέχνες ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι. Μας ξενάγησαν στο εργαστήρι τους, μας έδειξαν τα εργαλεία τους, τον τροχό, το φούρνο, μας μίλησαν για τα στάδια κατεργασίας του πηλού κι έφτιαξαν μπροστά στα μάτια μας διάφορα πήλινα σκεύη.





   Γοητευτήκαμε από τη μαγεία της μεταμόρφωσης μιας άμορφης μάζας πηλού σε κομψό και λεπτεπίλεπτο αντικείμενο, που, ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών του αγγειοπλάστη, μπορούσε να αλλάζει συνεχώς σχήμα και μέγεθος, να γίνεται πιάτο, κούπα, κανάτι, βάζο και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου!
   Στις μέρες μας, η κεραμική τέχνη φαίνεται να περνάει κρίση, πιεζόμενη κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα, ναι μεν φθηνότερα αλλά όχι καλύτερα ως προς την ποιότητα της κατασκευής τους. Οι ντόπιοι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν λύσεις, για να μην αναγκαστούν να παρατήσουν την τέχνη τους, δείγματα της οποίας υπάρχουν σε κάθε σύγχρονο σπίτι αλλά επίσης, βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε κάθε ανασκαφή. Άλλωστε ο πηλός, από τα πανάρχαια χρόνια, υπήρξε το ταπεινό και εύπλαστο υλικό που επέτρεψε στον άνθρωπο να κατασκευάσει από απλά χρηστικά αντικείμενα μέχρι εξαίρετα έργα τέχνης!

   Η συνάντησή μας με τους δύο υπέροχους ανθρώπους ήταν για όλους μας μία ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία που μας γέμισε ενθουσιασμό! Ως επόμενο βήμα, θα θέλαμε να πλάσουμε με τα χέρια μας ένα αντικείμενο από πηλό και να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε κάτι στον τροχό αγγειοπλαστικής.