Ιστορίες και τραγούδια του τόπου μου


    Στη διάρκεια του α΄τριμήνου του σχολικού έτους 2014-15 και στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων με γενικό τίτλο "Σχολική και Κοινωνική Ζωή", οι ομάδες της Α2 τάξης του Γυμνασίου Αγρού Κέρκυρας ερεύνησαν, κατέγραψαν, εικονογράφησαν ιστορίες, τραγούδησαν τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους κι έφτιαξαν μία παρουσίαση με το υλικό που συγκέντρωσαν.

Ομάδα "Οι καλύτεροι συνεργάτες":




Γυναίκες της βόρειας Κέρκυρας τραγουδούν το "Μερμηγκιάρη":


Τραγούδι "Η Κόρη":



Ομάδα "Αγία Πεντάδα":



Ο μαθητής Γιάννης Π. τραγουδά την "Αυλωτινή Γωνιά":




Ομάδα "Τα Καλά Κορίτσια":

Σχολική και Κοινωνική Ζωή: Επίσκεψη σ' ένα εργαστήρι κεραμικής

   Την άνοιξη του 2015, στο πλαίσιο των βιωματικών δράσεων με γενικό τίτλο «Σχολική και Κοινωνική Ζωή», τα τμήματα Α1 και Α2 του Γυμνασίου Αγρού επισκεφθήκαμε το εργαστήρι κεραμικής του Κώστα Πανάρετου και της συζύγου του Κλειώς Brenner, για να γνωρίσουμε μία παραδοσιακή τέχνη του τόπου μας, την αγγειοπλαστική, της οποίας οι ρίζες χάνονται στα βάθη του χρόνου.  
   ΟΙ δύο καλλιτέχνες ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι. Μας ξενάγησαν στο εργαστήρι τους, μας έδειξαν τα εργαλεία τους, τον τροχό, το φούρνο, μας μίλησαν για τα στάδια κατεργασίας του πηλού κι έφτιαξαν μπροστά στα μάτια μας διάφορα πήλινα σκεύη.





   Γοητευτήκαμε από τη μαγεία της μεταμόρφωσης μιας άμορφης μάζας πηλού σε κομψό και λεπτεπίλεπτο αντικείμενο, που, ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών του αγγειοπλάστη, μπορούσε να αλλάζει συνεχώς σχήμα και μέγεθος, να γίνεται πιάτο, κούπα, κανάτι, βάζο και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου!
   Στις μέρες μας, η κεραμική τέχνη φαίνεται να περνάει κρίση, πιεζόμενη κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα, ναι μεν φθηνότερα αλλά όχι καλύτερα ως προς την ποιότητα της κατασκευής τους. Οι ντόπιοι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν λύσεις, για να μην αναγκαστούν να παρατήσουν την τέχνη τους, δείγματα της οποίας υπάρχουν σε κάθε σύγχρονο σπίτι αλλά επίσης, βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε κάθε ανασκαφή. Άλλωστε ο πηλός, από τα πανάρχαια χρόνια, υπήρξε το ταπεινό και εύπλαστο υλικό που επέτρεψε στον άνθρωπο να κατασκευάσει από απλά χρηστικά αντικείμενα μέχρι εξαίρετα έργα τέχνης!

   Η συνάντησή μας με τους δύο υπέροχους ανθρώπους ήταν για όλους μας μία ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία που μας γέμισε ενθουσιασμό! Ως επόμενο βήμα, θα θέλαμε να πλάσουμε με τα χέρια μας ένα αντικείμενο από πηλό και να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε κάτι στον τροχό αγγειοπλαστικής.








Σχολική και Κοινωνική Ζωή (Βιωματικές Δράσεις Α2 Γυμνασίου Αγρού 2014-15): Υπέρ της διαφορετικότητας / Ενάντια στο ρατσισμό και το σχολικό εκφοβισμό

Την άνοιξη του 2015 αρχίσαμε να ασχολούμαστε με μερικά             καυτά ζητήματα:
  • πώς να αποδεχόμαστε και να στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από μας και 
  • πώς να πάψουμε να φοβόμαστε και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε όσους κάνουν κατά το κοινώς λεγόμενο... "bullying" ή αλλιώς σχολικό εκφοβισμό. 
Μιλήσαμε με μία ειδικό, συζητήσαμε την έννοια του ρατσισμού, είδαμε σχετικά ταινιάκια, επεξεργαστήκαμε με τις ομάδες μας φύλλα εργασίας, φτιάξαμε αφίσες και ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε σενάρια (γιατί μπορεί να γίνουμε και σκηνοθέτες!)


Η αφίσα της ομάδας "Τα Καλά Κορίτσια"


Η αφίσα της ομάδας "Καλύτεροι Συνεργάτες"

Φτιάξαμε ένα βίντεο καταγραφής σκέψεων και συναισθημάτων μας με αφορμή την ενασχόλησή μας με το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας. 



Φύλλο εργασίας για το ρατσισμό και την αποδοχή του διαφορετικού:


Βιωματικές Δράσεις Α2 Γυμνασίου Αγρού Κέρκυρας 2014-2015


Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2014, αποφασίσαμε να φυτέψουμε μερικά  φυτά στο σχολικό κήπο μας. Επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας, που ανταποκρίθηκε αμέσως χαρίζοντάς μας ένα καφάσι γεμάτο φυτά ανθεκτικά και όμορφα: βιολέτες και καλέντουλες. Επίσης, μία καθηγήτριά μας μας έφερε μία γαρυφαλιά. Και οι γονείς κάποιων παιδιών μας έδωσαν ένα φοίνικα! 
Κι ένα χειμωνιάτικο πρωινό, παρόλο το τσουχτερό κρύο, οπλισμένοι με φοβερό ενθουσιασμό και τσάπες και φτυαράκια που είχαμε συγκεντρώσει από τα σπίτια μας, απ' τον επιστάτη μας τον κύριο Σπύρο και από καθηγητές του σχολείου μας, σκάψαμε μικρούς λάκους και φυτέψαμε τα φυτά μας. Αυτή είναι μόνο η αρχή!